Huis-tuin- en keuken moslim

Hallo, mag ik ook wat zeggen. Misschien ken je me niet. Dan zal ik me maar eens voorstellen. Ik ben Michelle, dochter van Jacques en Hetty.  Ik ben 40 jaar, ben getrouwd met Fouad en heb 4 kinderen: Amber (Amberina), Greg (de Greginator), Soraya (voor ons Sorra, voor de kleinste Jaja) en Nu’aim (Noemie). Ik woon in Antwerpen maar ik ben afkomstig uit Nederland. Mijn man is Marokkaans, de 2 kleintjes zijn dus half Nederlands/half Marokkaans (Marokkaasjes) en de 2 oudste zijn half Arubaans. Best multi culti toch?

Wij eten thuis van alles, tajine, pasta, rijst met kip maar vooral aardappelen met groenten. Het liefste stimpestamp. Zoals mijn moeder hem maakt heb ik het al lang niet gegeten maar die is het allerlekkerste. Net zoals haar biefstuk, kanonnen die is heerlijk.

Ik hou ook echt heel veel van drop, liefste zachte, zoute of salmiak. En mijn man klaagt wel eens dat ik veels te veel kaas eet. Sja vind je het gek? Ik ben een echte kaaskop, uit Alkmaar. Kaas hoort erbij. Waarschijnlijk denk je bij jezelf, nou what’s the big deal? Nou die is er niet. Dat is juist het punt.

Ik ben een gewoon mens, net als jij. Het enige verschil is dat ik moslim ben geworden. Ik voel me daar goed bij. En net zoals dat jij misschien bang bent geworden na de slachtpartijen in Parijs, ben ik dat ook. Want nu zit ik ertussen. Voor welke idioot dan ook, ben ik niet goed. Te gelovig, te weinig gelovig. Het maakt niet uit. En net als dat jij je afvraagt wat er nu gaat gebeuren, doe ik dat ook. Want kan ik nu nog veilig over straat met mijn kinderen? Moet ik nu bang zijn voor links en rechts? Als ik mijn hoofddoek opheb ben ik een doelwit voor extreem-rechts en doe ik hem af ben ik een doelwit voor de andere extremisten. Weet je wat het is?Ik doe het nooit goed, er zal altijd iemand zijn die het niet met mij eens is. Dus ik? Ik weiger te leven met haat. Ik kies liefde over haat. Want liefde is sterker dan haat. En dus zal ik blijven glimlachen naar mensen, mijn plaats aan blijven bieden aan andere mensen, zelfs al zijn er mensen die mij negeren. Want ik laat me niet regeren door angst.
Ik ben gewoon een huis-tuin- en keuken moslim die haar best doet. Ik doe mijn best om een zo goed mogelijke moslima te zijn, een zo goed mogelijke dochter voor mijn ouders, een zo goed mogelijke vrouw voor mijn man en een zo goed mogelijke moeder voor alle vier mijn kinderen. En de struggle als je de tram ingaat met een hoofddoek. Sommige mensen voel je gewoon prate. Maar weetje wat het is? Ik weiger om me te laten leiden door angst. Want ook al ben ik ook bang, angst is een zeer slechte raadgever. Angst zorgt ervoor dat mensen afstand nemen van elkaar. Dat mensen elkaar uit de weg gaan en de moeite niet meer nemen om elkaar te leren kennen. En dat wil ik niet. Ik wil dat mijn kinderen niet leren. Iedereen is voor mij een mens, niet een moslim of een niet moslim. Want juist vanuit de islam gezien heeft God iedereen geschapen. En iedereen heeft zijn eigen wil en maakt zijn eigen keuzes. Hoe blij ik ook ben als iemand moslim wordt, moslim worden (of niet)is een keuze die iedereen zelf maakt. Dus laten we de -geen dwang- van beide kanten toepassen. En probeer gewoon om elkaar te begrijpen. Pas dan komen we dichter bij elkaar. En nodig je buurvrouw uit om eens koffie te komen drinken. Je zult zien dat we van binnen hetzelfde zijn.

Hoe denken jullie hierover?

Advertenties

About the post

Geen categorie

19 Comments

Add yours →

 1. Naar dat je dat zo voelt en ervaart. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ‘gewone’ moslims worden aangekeken door iets wat extremisten doen. Is een aparte groepering wat los staat van de gewone burger. Zo kijk ik ernaar maar geen idee hoe dat voor anderen is. Ik hoop maar hetzelfde!

  Like

 2. Mooi om te lezen. Ik als niet moslim denk er het zelfde over als jij. Ja ik word er bang van maar probeer dat van me af te zetten. Ik kijk niet anders naar mensen met of zonder hoofddoek, inmiddels is voor mij allang bewezen dat we ergens allemaal hetzelfde zijn, dezelfde dromen hebben. liefs

  Like

 3. Proficiat dat je dit publiceert. Ik ben katholiek opgevoed maar ik moet eerlijk bekennen dat ik eerder een niet gelovige ben. Ik geloof niet in een god maar ik geloof wel dat er iets is wat we niet kunnen begrijpen, iets groter als ons zegt maar.

  Ik leef naar de algemene waarden die in elk geloof wel tevoorschijn komen: respecteer de medemens, respecteer de regels van de maatschappij,… maar echt om te zeggen bid nu tot die of die god dat laat ik aan mij passeren.

  In mijn ogen hebben de mensen die die aanslagen pleegden er zelf voor gekozen om dat te doen, ze hebben zelf met het idee gekomen en helaas heeft niemand in de omgeving gezegt van wat een idioot plan dat is. waarom jezelf doden om bij een god te geraken die er misschien toch niet is? Ik weet dat in het christendom je naar de hel zou gaan als je zelfmoord pleegt of moord. En zij pleiten dan dat ze naar een soort hemel gaan omdat ze dat doen? Een gedachte die echt niet normaal is denk ik dan.

  Dus ik hoop dat iedereen nadenkt over zijn geloof, wat zeggen ze over het leven nadat je gestorven bent, wat zijn de basiswaarden in je geloof en ik denk dat iedereen dan met ongeveer dezelfde antwoorden aankomt.

  Respect voor de medemens ongeacht zijn afkomst dat zou een van de fundamenten moeten zijn van de maatschappij en leef daar ook naar. Ik heb geen schrik voor mijn kinderen dat zij het slachtoffer worden, noch voor mijn man. Ik heb meer schrik voor hun dat ze het pad van verdraagzaamheid zelf zullen verlaten later. Het zal moeilijk worden komende tijd voor iedereen maar denk eraan niemand is alleen, jou buren denken er net zo over als jezelf

  Like

  • Mooie reactie. Ik zelf geloof dus wel in een God die ons geschapen heeft. Als je alleen al kijkt naar bv het wonder van een oog, kan ik me niet voorstellen dat er dan een bigbang was en daarna is alles zo gekomen, vanzelf. Dat gaat er bij mij niet in maar dat is ieder voor zich natuurlijk.

   Nadenken over je geloof is sowieso belangrijk omdat je dan weet waar je staat en waar je achter staat.

   Hopelijk zullen onze kinderen ons pad volgen en kiezen voor de liefde..

   Like

 4. Mooi om het vanuit een ander persepctief te zien. Als Christen zijnde is er niets wat ik liever wil: alle gelovigen die met liefde met elkaar omgaan (behandel een ander zoals je zelf behandelt wilt worden en heb God lief boven alles) zonder elkaar proberen te bekeren of niet-gelovigen als slecht zien of die proberen te bekeren. Dit is de tijd dat we elkaar moeten omarmen en naar gelijkenissen moeten kijken en de verschillen moeten respecteren. Ik zie sommige Christenen anti-Islam posts liken terwijl als je je afvraagd ‘What would Jesus do’, geen enkele Christen kan en mag haten op anders/niet gelovigen (WWJD). Want moorden, haat, dood- en verderf zaaien is in geen enkel geloof toegestaan.

  Like

 5. Wat een goede blog, goed dat je erover schrijft. Ik ben zelf atheïst. Ik kan me dus niet voorstellen hoe het is om in de tram of dergelijke nagekeken te worden. Heel oneerlijk dat jij dat wel mee moet maken.

  Like

 6. Wat een mooi blogje, ik moest even reageren 🙂 Hoi ik ben Lori. Een huis- tuin- en keukenmama, zonder geloof. Ik kies ook liefde boven angst.

  Ik hoop je eens tegen te komen. In de tram, om maar wat te noemen. Jij met hoofddoek, ik zonder. Zodat we gewoon, voorbijgaand passerend, naar elkaar zullen lachen.

  Like

 7. Hallo Famizo,
  Ik begrijp niet dat je het raar vindt dat mensen angstig reageren op jouw aanwezigehid met hoofddoek. Alle aanslagen in Europa zijn tot nu toe gepleegd door mensen met een islamitische overtuiging, aangezien ze door ISIS zijn erkend. Als ik jou met een hoofddoek in de bus zie, kan ik niet weten op je een gematigde muslim bent of een vrouw die ineens een bommenvest om zich heen draagt, zoals Hasna Ait Boulahcen. Een leuk en mooi meisje/vrouw om te zien met hoofddoek…. Als je bedenkt dat slechts 15 tot 20% van de muslims extremistisch is, kun je mijn reactie overdreven noemen. Op dit moment zijn er 1.9 biljoen muslims op de wereld. Slechts 15 % is 285 miljoen mensen die op mij kunnen schieten, een bom gooien of zichzelf kunnen opblazen. Vind jij het nog raar dat mensen reageren op jouw hoofddoek? In dit filmpje wordt het beter uitgelegd. http://qpolitical.com/someone-said-muslims-bad-woman-delivers-amazing-response/
  Ook is de zeer matige response van de muslim gemeenschap in het geheel niet erg vertrouwenswekkend. De wereldorganisatie heeft nog geen enkele actie ondernemen of zelfs een uitspraak gedaan om deze terroristische aanslagen af te keuren. Dat kunnen ze ook niet, want IS is een officieel caliphate, geheel opgericht en geleid volgens de richtijnen van Quaran. Maar het geeft de gemiddelde mens weinig vertrouwen in de gematigheid van de muslims.

  Like

  • Ik vind jouw reactie echt een beetje raar. Ik ken heel veel moslims, geloof me maar. Maar ik ken er niet een die dit ok vindt. Opgeleid volgens de koran? Misschien moet je je een beetje beter informeren want er zijn echt regels voor oorlog voeren. Zoals geen onschuldige doden, geen land vernietigen, gevangenen goed behandelen enz. Ik begrijp jou echt niet. Ben je weer zo’n typische hater of een bezorgde burger? Ik weet het niet. Praat je wel eens met een moslim of haal je alles van internet? Als je echt bezorgd bent, is er echt wel wat meer betrouwbare informatie te vinden.

   Die Hasna heeft zichzelf niet opgeblazen of ben je niet mee met de laatste ontwikkelingen? Beter opletten dan. Er is nog geen vrouw betrokken met een hoofddoek. De meeste lieden die hierbij betrokken zijn, hebben juist weinig kennis over de islam. Ze waren zelfs criminelen. Wat praat jij dan?

   Gematigde respons? Ik begrijp wederom niet wat je bedoeld want er zijn genoeg mensen die afstand doen hoor. Wederom niet opgelet?

   15% vd moslims? Laat.me.aub.niet.lachen. Ik weet zeker dat dit cijfer niet klopt. Wist je trouwens dat maar 2% vd aanslagen door ‘moslims’ wordt gepleegd? Mensen zoals jij daar is IS dol op, die laten zich lekker opfokken en bang maken.

   Dus volgende keer dat je komt praten, zorg dan voor wat betere informatie en laat jezelf goed informeren. Als je oprecht bent zal ik nog wat betrouwbare sites doorgeven. Anders ben je gewoon een zuurpruim die de maatschappij niet serieus neemt.

   Like

 8. Fijne blog! Je hebt een volger bij. Een (evangelisch) christen dan nog wel 😉 .

  Dikke knuffel xxx

  Like

 9. Liefde voor je artikel en liefde voor je reactie op Marina.
  Je omschrijft wat ik niet onder woorden kon krijgen. Of liever gezegd, niet publiceerde. Ik ga je artikel even delen ❤

  Like

 10. yahya ibn imeel - talib belgikii 23 november 2015 — 15:39

  As-salamu alaykum,
  Lieve zuster, de Koran leert ons dat Allah (swt) de man schiep en die een ziel gaf, uit deze ziel schiep hij de vrouw en alle andere mensen die er achter kwamen. Wij komen dus allen uit dezelfde ziel voort en zijn dus aan elkaar schatplichtig welke keuze of levensloop de andere ook heeft. Ieder van ons krijgt de opdracht om zo goed mogelijk te leven, maar ieder heeft hierin zijn keuze. Er is geen dwang in het geloof, wel uitnodiging. Hoe kun je beter uitnodigen door voor te doen wat onze Schepper (swt) van ons vraagt, leven en voorleven. Wat jij dus doet: gewoon in al wat je kan trachten de beste huis-tuin-en-keuken-moslim te zijn, is misschien wel de beste uitnodiging die er is.
  Blijf dus zijn wat je bent, jij alleen kunt voelen wat je ervoor in de plaats moogt ontvangen.
  Barakalluh fiki
  Yahya

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: